lambda waarde

Lambda waarde: wat is het en hoe werkt het?

De lambda waarde (λ) is de warmtegeleidingscoëfficiënt die aangeeft hoe goed een materiaal warmte geleidt. Een lage lambda waarde houdt in dat het materiaal goed isoleert. Het wordt uitgedrukt in W/mK en is een belangrijke waarde bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal van jouw woning.

Wat is de lambda waarde?

De lambda waarde is de technische term voor warmtegeleidingsvermogen van isolatiematerialen. De waarde wordt weergegeven met de Griekse letter λ en geeft de hoeveelheid warmte aan die door een materiaal heengaat. Stel je wilt weten hoe goed een isolatiemateriaal presteert, dan kijk je dus naar de lambda waarde. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.

Definitie van lambda waarde

De lambda waarde wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin (W/mK). Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er door één meter dik materiaal gaat bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin.

Hoe werkt de lambda waarde in de praktijk?

Zoals eerder vermeld, geeft een lage lambda waarde aan dat het materiaal goede isolatie-eigenschappen heeft en een hoge lambda waarde slechte isolatie-eigenschappen heeft. Lambda waardes tussen 0,020-0,050 W/mK duiden op een goed isolatiemateriaal.

Welke andere isolatiewaarden zijn belangrijk?

Naast de lambda waarde zijn er andere isolatiewaarden die belangrijk zijn.

R-waarde en Rc-waarde

Deze waardes geven de warmteweerstand aan van een isolatielaag. Deze wordt berekend door de dikte te delen door de lambda waarde. Hierbij geldt dat een hogere R-waarde staat voor goede isolatie.

Rd-waarde

Deze Rd-waarde geeft de warmteweerstand van een specifieke laag aan. Een hogere Rd-waarde resulteert in betere isolerende capaciteit.

K-waarde

Deze k-waarde geeft het totale warmteverlies door een complete constructie inclusief alle lagen aan.

Wat maakt een materiaal een sterke isolator?

Een beter isolatievermogen ontstaat door een lage dichtheid, veel ingesloten lucht of gas en een minimale warmtegeleiding.

Hoe kies je het beste isolatiemateriaal?

Stap 1: gewenste isolatiewaarde bepalen

Bepaal welke thermische isolatie je wilt bereiken. Hierdoor weet je welke specifieke lambda waarde je nodig hebt.

Stap 2: benodigde dikte berekenen

Je kunt met de formule R-waarde = dikte ÷ lambda waarde berekenen hoeveel isolatie je nodig hebt.

Stap 3: materialen vergelijken

Vergelijk de lambda waardes van verschillende materialen en maak een keuze in welke het meest geschikt is voor jouw toepassing.

Praktische tips voor isolatiekeuze

Naast dat het verstandig is om op de lambda waarde te letten, kun je ook letten op vochtbestendigheid, brandveiligheid, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding. Combineer een lage lambda waarde met de juiste materiaaleigenschappen voor jouw toepassing.

Voorbeelden van lambda waardes

Sommige materialen, zoals geëxpandeerd polystyreen en samengeperste kunststofschuimen, hebben een lage lambda waarde en zijn daardoor geschikt voor plekken met beperkte ruimte. Deze isolatiematerialen combineren een lage lambda waarde met een hoge isolatiewaarde. In onderstaande tabel staan de lambda waardes per isolatiemateriaal.

Veelgestelde vragen over duurzame woonaccessoires

Isolatiemateriaal Lambda waarde (W/mK) Rc-waarde bij 10 cm dikte (m²K/W)
Geëxpandeerd polystyreen (EPS) 0,035 2,85
Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) 0,030 3,35
Glaswol 0,040 2,50
Steenwol 0,038 2,63
PIR 0,023 4,35
Resolschuim 0,020 5,00

De lambda waarde geeft aan hoeveel warmte door een materiaal gaat. Het wordt uitgedrukt in W/mK. Deze waarde toont het bepaalde vermogen van warmtegeleiding per meter materiaaldikte bij één graad temperatuurverschil. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert en hoe minder warmte er verloren gaat.

Een lage lambda waarde houdt in dat er weinig warmte door het materiaal gaat, wat resulteert in betere isolatie-eigenschappen. Goed isolatiemateriaal heeft een lambda waarde tussen 0,020-0,050 W/mK. Bij thermische isolatie geldt het principe: hoe minder warmte er doorheen gaat, hoe effectiever de isolatie werkt. Dit leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler woonklimaat.

Lambda is een waarde die aangeeft hoe goed het materiaal warmte geleidt, ongeacht de dikte. De R-waarde houdt daarentegen wel rekening met de dikte van de isolatielaag. Zo kan een materiaal met een hoge lambda waarde nog steeds een goede R-waarde hebben als het dik genoeg wordt toegepast. De R-waarde is dus vaak handiger omdat deze de werkelijke isolatiewaarde van een constructie aangeeft.

Ja, materialen met een hoge lambda waarde kunnen nog steeds nuttig zijn. Je hebt dan wel een veel dikkere laag nodig om hetzelfde isolatie-effect te bereiken. Dit is meestal niet praktisch of kosteneffectief vanwege gebrek aan ruimte of hogere kosten.

Van de juiste lambda waarde naar optimale isolatie

De lambda waarde is belangrijk voor het bepalen van isolatieprestaties. Zo begint goede isolatie met het kiezen van materialen met een lage lambda waarde. Onthoud dat een hoge waarde slechte isolatie betekent, terwijl materialen met een lage lambda waarde goed isoleren. Met de kennis uit dit artikel kun je het juiste isolatiemateriaal kiezen voor optimale energiebesparing.

Voor meer informatie over isolatienormen en voorschriften, kun je de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) raadplegen, waar officiële richtlijnen over thermische isolatie te vinden zijn.