thuisbatterij

Voor- en nadelen van thuisbatterij

Een thuisbatterij is een grote accu waarmee je opgewekte zonne-energie kunt opslaan. Hierdoor gebruik je meer van je eigen zonnestroom en word je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij brengt voor- en nadelen met zich mee. Enkele voordelen zijn een lagere energierekening, meer gebruik van groene stroom en een stukje onafhankelijkheid als de zon niet schijnt. Nadelen zijn bijvoorbeeld de hoge aanschafkosten, de beperkte levensduur en het feit dat je de investering niet terugverdient. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van een thuisbatterij op een rij, zodat je zelf kunt beoordelen of een thuisaccu voor jou interessant is.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een energiesysteem voor je woning waarmee je opgewekte stroom kunt opslaan voor later gebruik. Stel: je hebt zonnepanelen op je dak die overdag zonne-energie opwekken. Vaak gebruik je niet al die energie direct. Een thuisaccu maakt het mogelijk om deze overtollige zonne-energie op te slaan in een batterij, zodat je de opgeslagen energie later kunt gebruiken.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij werkt samen met je zonnepanelen en omvormer. Als de batterij vol is met opgewekte zonne-energie, lever je terug aan het net. Gebruik je elektriciteit op een moment dat de zon niet schijnt, dan zal eerst de opgeslagen stroom uit de thuisbatterij geleverd worden aan je huis. Pas als de batterij helemaal leeg is, neem je weer stroom af van het openbare net.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

  • Meer eigen zonne-energie gebruiken
  • Lagere energierekening
  • Minder afhankelijk van het stroomnet
  • Bijdrage aan een stabieler stroomnet
  • Flexibiliteit bij dynamische tarieven
  • Groener energieverbruik

Meer eigen zonne-energie gebruiken

Het grootste voordeel is dat je meer van je opgewekte energie kunt benutten. Zo hoef je minder overtollige stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor verbruik je een groot deel van je eigen groene energie thuis, in plaats van het weg te geven en later mogelijk grijze stroom terug te kopen. Dit maakt je huishouden duurzaam.

Lagere energierekening

Omdat je meer eigen stroom verbruikt, ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. Je bespaart op je energierekening. Zeker als de energieprijzen hoog zijn of de energieprijzen schommelen, kan een thuisbatterij je helpen om stroom te gebruiken op goedkope momenten.

Minder afhankelijk van het stroomnet

Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en van andere energiebronnen. Zo creëer je een buffer voor momenten waarop de zon niet schijnt of bij stroomstoringen. Sommige thuisbatterijen kunnen fungeren als noodstroomvoorziening: als het net uitvalt, kunnen ze je huis tijdelijk van elektriciteit blijven voorzien. Dit vergroot de betrouwbaarheid van je stroomvoorziening.

Bijdrage aan een stabieler stroomnet

Als je de batterij gebruikt om je eigen zonnestroom op te slaan, lever je minder terug aan het net. Dit kan helpen om piekbelasting op het stroomnet te verminderen. Wanneer veel huishoudens hun overtollige energie opslaan, raakt het net minder snel overbelast door teruglevering. Hierdoor draag je bij aan een stabielere energievoorziening in de wijk.

Flexibiliteit bij dynamische tarieven

Met een slim systeem kun je inspelen op dynamische energiecontracten. Zo kun je profiteren van uur-tot-uur prijsverschillen door de batterij slim te laden en ontladen. Dit kan een slimme investering zijn als je bereid bent om de markt in de gaten te houden of dit automatisch laat regelen.

Groener energieverbruik

Doordat je ’s avonds en ’s nachts de opgeslagen energie van overdag inzet, hoef je op die momenten minder stroom van het net te betrekken. Het net levert voornamelijk een mix van groene en grijze stroom. Door je eigen groene stroom te gebruiken, wordt je daadwerkelijke verbruik groener.

Wat zijn de nadelen van een thuisbatterij?

  • Hoge investering en lange terugverdientijd
  • Afhankelijk van salderingsregeling
  • Niet volledig onafhankelijk van het net.
  • Gebruik van schaarse grondstoffen en milieu-impact
  • De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is 10 à 15 jaar
  • Klein risico op oververhitting of brand

Hoge investering en lange terugverdientijd

Een thuisbatterij aanschaffen vergt een flinke investering. Zo kost een gemiddeld systeem van 5 tot 10 kWh capaciteit tussen de €4.000 en €8.000 of zelfs meer, afhankelijk van merk en capaciteit. Aangezien je met een thuisbatterij maar een deel van je energierekening uitspaart, is de terugverdientijd vaak 10+ jaar.

Afhankelijk van salderingsregeling

Er geldt een salderingsregeling voor zonnepanelen, waarmee je teruggeleverde stroom één-op-één kunt wegstrepen tegen verbruik. Zolang deze regeling geldt, is het financieel voordeel van een thuisbatterij beperkt. Vanaf 2027 verdwijnt de salderingsregeling en krijg je slechts een lage vergoeding voor overtollige energie die je op het net zet. Vanaf dan wordt het aanschaffen van een thuisbatterij pas aantrekkelijker.

Niet volledig onafhankelijk

Hoeveel stroom je ook opslaat, een thuisbatterij maakt je niet volledig onafhankelijk van het net. Zo kan een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh hooguit één of twee dagen een gemiddeld huishouden van stroom voorzien. Voor een gemiddeld huishouden is de batterij dus voornamelijk een buffer voor dezelfde dag of de volgende avond. Je hebt nog steeds een netaansluiting en elektriciteit van buiten nodig hebben, vooral in de donkere wintermaanden.

Gebruik van schaarse grondstoffen en milieu-impact

Een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de productie van thuisbatterijen impact heeft op het milieu. Moderne thuisbatterijen zijn meestal lithium-ion batterijen. Voor lithiumbatterijen zijn schaarse grondstoffen nodig, zoals lithium, kobalt, nikkel of mangaan. Het winnen en verwerken van deze materialen kost veel energie en gaat soms gepaard met milieuschade en ethische kwesties.

Levensduur en degradatie

Een thuisbatterij gaat niet oneindig mee. Lithium-ion batterijen slijten langzaam. Zo neemt na elke laad- en ontlaadcyclus de capaciteit heel licht af. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is 10 à 15 jaar, afhankelijk van hoe intensief de batterij wordt gebruikt.

Veiligheid

De meeste thuisbatterijen zijn goed ontworpen en hebben een slim batterijmanagementsysteem (BMS) voor veiligheid. Toch is er een klein risico op oververhitting of brand als er iets fout gaat. Laat de batterij daarom altijd plaatsen door een erkend installateur op een veilige, goede geventileerde plek. Plaats altijd een rookmelder in de buurt.

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij

Een thuisbatterij is rendabel als veel zonnepanelen stroom opwekken en je een hoog eigen verbruik hebt. Vooral met een dynamisch energiecontract of als de energieprijzen schommelen, kun je profiteren van opgeslagen energie op dure momenten. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals stroomprijs, salderingsregeling en je verbruikspatroon.

Ja, een elektrische auto en een thuisbatterij kunnen elkaar aanvullen bij het opslaan van opgewekte zonne-energie. Zo kun je overdag stroom opwekken met je zonnepanelen en die verdelen tussen de thuisaccu en de auto. Hierdoor vergroot je het gebruik van duurzame energie en vermijd je het gebruik van dure afgenomen stroom.

Een thuisbatterij draagt bij aan het efficiënt benutten van groene energie. Wel kost de productie schaarse grondstoffen zoals lithium. Als je kijkt naar het totale gebruik van zonne-energie opslaan en later inzetten, verlaagt het wel je totale verbruik van grijze stroom. Of een thuisbatterij echt duurzaam is, hangt dus af van hoe de batterij geproduceerd is en hoe effectief je hem inzet.

Wanneer je thuisbatterij vol is en je zonnepanelen nog steeds stroom opwekken, wordt de overtollige energie alsnog teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom levert meestal een lagere vergoeding op dan directe benutting. Daarom is het verstandig om grote huishoudelijke apparaten aan te zetten voordat de batterij vol raakt.

Groene energie opslaan

Een thuisbatterij biedt je de kans om zonne-energie op te slaan en meer groene stroom zelf te gebruiken, wat je energierekening kan verlagen. De voordelen hiervan zitten vooral in meer onafhankelijkheid en slim gebruik van opgewekte energie. Door de hoge kosten en beperkte winstgevendheid is het nog niet voor elk huishouden rendabel. Door het verdwijnen van de salderingsregeling en dalende prijzen wordt het steeds interessanter. Laat je adviseren om te bepalen of een thuisbatterij voor jouw situatie een slimme investering is.